Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Studij Vinarstvo poznat je kao STARTUP „Istarske vinske škole“!
Zašto upisati ovaj studij?
Na ovom studiju naučit ćeš raditi svoje vino! A da bi to mogao, uz teoriju ćeš imati puno, puno prakse. Svoja znanja oplemenit ćeš studijskim putovanjima, posjetom najpoznatijim podrumima, vinogradarima i vinarima, sajmovima vina i vinarske opreme u Hrvatskoj i šire. A kao vrhunac, osim što ćeš napraviti svoje vino, naučit ćeš degustirati i ocjenjivati, te u laboratoriju i analizirati vino.
Jezik | hr |
---|---|
Stručni naziv kratica | bacc. ing. agr. |
Stručni naziv M | Prvostupnik (baccalaureus) inženjer vinarstva |
Stručni naziv Ž | Prvostupnica (baccalaurea) inženjerka vinarstva |
Vrsta rada za završetak | Završni rad |
ECTS | 180 |
- Planirati poljoprivrednu proizvodnju
- Procijeniti utjecaj bioloških, ekoloških i fizikalno-kemijskih elemenata u poljoprivrednoj proizvodnji.
- Odabrati opremu, alate i mehanizaciju za poljoprivrednu proizvodnju.
- Odabrati sortiment u skladu sa agroekološkim uvjetima podneblja
- Izraditi plan podizanja nasada.
- Tehnologija proizvodnje i njege mediteranskih kultura
- Odabrati tehnologiju uzgoja mediteranskih kultura.
- Gospodariti tlom.
- Izraditi modele ishrane mediteranskih kultura.
- Osmisliti mjere zaštite mediteranskih kultura od štetočinja.
- Sustav vinogradarske proizvodnje
- Vrednovati utjecaj terroira, tehnološke zrelosti i tehnologije berbe za postizanje ciljane kvalitete grožđa i vina.
- Odabrati prikladnu tehnologiju proizvodnje mladog vinograda i vinograda u rodu.
- Formirati ciljani uzgojni oblik vinove loze.
- Upravljati plodnošću tla u vinogradarskoj proizvodnji.
- Njega vinograda
- Provoditi ampelotehničke mjere u vinogradarskoj proizvodnji.
- Izraditi model ishrane vinove loze.
- Osmisliti mjere zaštite vinove loze od štetočinja.
- Odabrati model navodnjavanja vinove loze.
- Tehnologija prerade grožđa i proizvoda od grožđa i vina.
- Primijeniti opremu i postrojenja u preradi grožđa, mošta i vina.
- Integrirati tehnološke postupke u procesu proizvodnje vina i jakih alkoholnih pića.
- Odabrati enološke preparate u proizvodnji vina.
- Ocijeniti fizikalno kemijski sastav mošta te procijeniti njegov utjecaj na karakteristike i kvalitetu vina.
- Utvrditi razvojni stadij vina i valorizirati njegova kvalitativna svojstva.
- Usporediti rezultate analitičkih parametara u cilju vrednovanja senzornih karakteristika vina i jakih alkoholnih pića.
- Planiranje i upravljanje poljoprivrednimgospodarstvom.
- Organizirati poslove poljoprivrednog gospodarstva u skladu s normativnim aktima.
- Izraditi plan organizacije tehnološko- poslovnog procesa u poljoprivrednoj proizvodnji.
- Osmisliti aktivnosti prezentacije, plasmana i distribucije proizvoda
- Izraditi financijski plan vinogradarsko - vinarske proizvodnje.
Pročelnik(ica) studija: |
Izvedbeni plan nastave: Akademska god. 2019-2020 Akademska god. 2020-2021 |
P – predavanja, S – seminari, V – vježbe, Pr – praktikum
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | KEMIJA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
2 | INFORMATIKA | 4 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
3 | ENGLESKI JEZIK I | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
4 | MATEMATIKA SA STATISTIKOM | 5 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
5 | BOTANIKA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
6 | EKOLOGIJA | 4 | 3 | 0 | 0 | 0 | |
7 | VINOGRADARSTVO I | 6 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
8 | TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA 1 - IZBORNI PREDMET | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 |
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
8 | TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA 2 - IZBORNI PREDMET | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | |
10 | BIOKEMIJA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
11 | ENGLESKI JEZIK II | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
12 | TLOZNANSTVO | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
13 | MEHANIZACIJA U VINOGRADARSTVU I VINARSTVU | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
14 | VINOGRADARSTVO II | 5 | 2 | 0 | 4 | 0 | |
15 | VINARSTVO I | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
16 | FIZIOLOGIJA BILJA | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | |
30 | EKONOMIKA POLJOPRIVREDNOG PODUZEĆA | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 |
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
9 | TRGOVAČKO PRAVO - IZBORNI PREDMET | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
17 | ENGLESKI JEZIK III | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
19 | MIKROBIOLOGIJA MOŠTA I VINA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
20 | VINOGRADARSTVO III | 6 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
21 | VINARSTVO II | 7 | 2 | 0 | 4 | 0 | |
22 | VOĆARSTVO MEDITERANA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
23 | POVRĆARSTVO - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
28 | MARKETING PIĆA - IZBORNI PREDMET | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
29 | RURALNI OBLICI TURIZMA - IZBORNI PREDMET | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 |
Napomena: Student upisuje tri od ponuđenih pet izbornih predmeta, tako da bira jedan kolegij između Voćarstva Mediterana i Povrćarstva te dva kolegija između Trgovačko pravo, Marketing pića i Ruralni oblici turizma.
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
18 | ZAŠTITA BILJA | 6 | 3 | 0 | 3 | 0 | |
24 | ENGLESKI JEZIK IV | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
25 | VINOGRADARSTVO IV | 7 | 2 | 0 | 5 | 0 | |
26 | VINARSTVO III | 7 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
27 | SPECIJALNA I PJENUŠAVA VINA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
31 | TROŠKOVI I KALKULACIJE - IZBORNI PREDMET | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
32 | MASLINARSTVO - IZBORNI PREDMET | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 |
Napomena: Student upisuje 1 izborni kolegij od ponuđenih 31 i 32.
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
33 | MENADŽMENT MALOG PODUZEĆA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
34 | TEHNOLOGIJA JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
35 | PRAKTIČAN RAD U VINARSTVU I | 3 | 0 | 0 | 4 | 0 | |
36 | VINOGRADARSTVO V | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
37 | SENZORIKA VINA I | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
38 | ANALIZA POSLOVANJA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
39 | HIGIJENA I ODRŽAVANJE | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
41 | NAVODNJAVANJE | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
47 | PREZENTACIJA I PROMOCIJA VINA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 |
Napomena: Student upisuje 2 izborna kolegija od ponuđenih 33, 38, 39 i 47.
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
40 | AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
42 | PRAKTIČAN RAD U VINARSTVU II | 5 | 0 | 0 | 0 | 6 | |
43 | ZAVRŠNI RAD | 17 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
44 | GOSPODARSKI OBJEKTI U POLJOPRIVREDI - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
45 | VINOGRADI U KRAJOBRAZU - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
46 | POSLUŽIVANJE VINA I ENOGASTRONOMIJA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 |
Napomena: Student upisuje 2 izborna kolegija od ponuđenih 40, 44, 45 i 46.