NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA
ASISTENT(I):
Jezik | hr |
Studij | Stručni prijediplomski studij Vinarstvo |
Semestar | 3 | ECTS | 4 |
Vrsta predmeta | Izborni predmet |
Predavanja | 2 |
Vježbe | 1 |
Seminari | 0 |
Praktični rad | 0 |
Ciljevi kolegija
- Upoznati studente sa značajem i mogućnostima održivog uzgoja povrća, vrstama, pripadnostima botaničkim porodicama, pojmom plodoreda, kvalitete, vrstama i karakteristikama bioaktivnih tvari, tehnologijama uzgoja osnovnih vrsta povrća.
- Upoznati studente s mogućnostima prerade, čuvanja, skladištenja povrća.
Ishodi učenja
- Objasniti karakteristike povrća i njegovog sjemena, pripadnost povrća vrsti i botaničkoj porodici.
- Procijeniti kvalitetu, zdravstvenu i hranidbenu vrijednost povrća na osnovu njegovih karakteristika.
- Sastaviti plan plodoreda.
- Formulirati potrebne uvjete i tehnologije proizvodnje povrća
- Objasniti način čuvanja i skladištenja povrća.