Skoči na glavni sadržaj

NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA

dr. sc. biotech. Marijan Bubola,
profesor stručnog studija
Vidi profil

ASISTENT(I):

Elvino Šetić,
asistent
Vidi profil
Jezik hr
Studij
Semestar 4
ECTS 7
Vrsta predmeta Obavezni predmet
Predavanja 2
Vježbe 5
Seminari 0
Praktični rad 0
Ciljevi kolegija
  • Kroz teorijsku i praktičnu nastavu studenti stječu znanja o karakteristikama vinogradarskih regija i podregija Republike Hrvatske te vinskim i stolnim sortama vinove loze. Upoznaju se sa gospodarski važnim štetočinjama vinove loze, mjerama i metodama zaštite s naglaskom na ekološke i integrirane mjere zaštite. Stečeno znanje studenti će moći koristiti kod projektiranja i izvođenja podizanja nasada vinove loze, kao i kasnije kod vođenja vinogradarske proizvodnje.
Ishodi učenja
  • Interpretirati promjene koje se u bobici dešavaju tijekom dozrijevanja grožđa. 
  • Odrediti potrebne količine mineralnih i organskih gnojiva za gnojidbu vinograda, potrebne količine vode za navodnjavanje te način održavanja tla u vinogradu.
  • Organizirati rasadničarsku proizvodnju loznih cijepova.
  • Identificirati oštećenja vinove loze izazvana abiotskim i biotskim činiteljima.
  • Izdvojiti specifičnosti tehnologije uzgoja stolnog grožđa.