Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam
Novi, inovativan i interdisciplinaran studij koji nudi spoj znanja o poljoprivredi i turizmu!
Zašto upisati ovaj studij?
Studij Održivi agroturizam nudi širok spektar mogućnosti zapošljavanja, kako u ruralnom turizmu, tako i u poljoprivrednim djelatnostima, u okvirima održivog razvoja kao prioriteta u hrvatskoj i svjetskoj ekonomiji. Prvostupnik (baccalaureus) inženjer održivog agroturizma zanimanje je koje ima veliku perspektivu u viziji ruralnog turizma u Hrvatskoj, koje tek mora doseći svoj vrhunac. Studenti se osposobljavaju ne samo teorijskim znanjima, već se velika pažnja poklanja praktičnim vježbama, što uz izradu projekata i prezetacija zaokružuje njihovo znanje i jača kompetencije.
Jezik | hr |
---|---|
Stručni naziv kratica | bacc. ing. agr. |
Stručni naziv M | Prvostupnik (baccalaureus) inženjer održivog agroturizma |
Stručni naziv Ž | Prvostupnica (baccalaurea) inženjerka održivog agroturizma |
Vrsta rada za završetak | Završni rad |
ECTS | 180 |
- Planirati poslove agroturističkog gospodarstva u skladu sa zakonodavnim okvirom
- Izraditi hodogram organizacijskog rješenja u poslovnom procesu agroturističkog gospodarstva.
- Planirati marketinške aktivnosti plasmana i distribucije proizvoda i usluga
- Odabrati optimalan način uređenja i dizajna agroturističkog gospodarstva s obzirom na raspoložive resurse
- Identificirati poduzetničke prilike u agroturizmu.
- Odabrati održive načine opskrbe, nabave i prodaje u poslovanju agroturističkog gospodarstva.
- Kritički prosuditi uspješnost poslovanja i poslovnu dokumentaciju u agroturizmu u skladu sa pravnim aktima.
- Odabrati sustav poljoprivredne proizvodnje sukladno raspoloživim resursima
- Integrirati temeljna načela kemije, biokemije, mikrobiologije i botanike u poljoprivrednoj proizvodnji
- Procijeniti prikladnost ekoloških i edafskih čimbenika za održivu biljnu i životinjsku proizvodnju.
- Primijeniti tehnologiju proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i uzgoja domaćih životinja s obzirom na raspoložive resurse.
- Osmisliti model njege za odabrane vrste, sortimente i pasmine.
- Primijeniti različite načine dorade, sortiranja i pripreme biljnih i životinjskih sirovina za preradu.
- Odabrati metode prerade i konzerviranja sirovina biljnog podrijetla.
- Odabrati metode prerade i konzerviranja sirovina životinjskog podrijetla.
- Procijeniti uvjete skladištenja zaliha sirovina i finalnih proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla.
- Primijeniti komunikacijske vještine u pisanoj i usmenoj komunikaciji na hrvatskom i stranom jeziku
- Primijeniti proces hijerarhije održivog gospodarenja otpadom na agroturizmu.
- Ispitati zadovoljstvo klijenta korištenjem različitih metoda procjene
- Analizirati standarde kvalitete u poslovanju agroturističkog gospodarstva.
- Kreirati turističku i ugostiteljsku ponudu agroturističkog gospodarstva.
- Procijeniti tržišne uvjete u poslovanju agroturističkog gospodarstva.
- Upravljati ugostiteljskim aktivnostima na agroturističkom gospodarstvu.
- Upravljati smještajnim kapacitetima agroturističkog gospodarstva.
Voditelj(ica) studija: |
Izvedbeni plan nastave: Akademska god. 2019-2020 Akademska god. 2020-2021 |
P – predavanja, S – seminari, V – vježbe, Pr – praktikum
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | OSNOVE KEMIJE, BIOKEMIJE I MIKROBIOLOGIJE | 5 | 3 | 0 | 2 | 0 | |
2 | OSNOVE AGRIKULTURE I ZAŠTITA OKOLIŠA | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
3 | UVOD U PODUZETNIŠTVO | 4 | 2 | 1 | 0 | 0 | |
4 | POLJOPRIVREDNA BOTANIKA | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
5 | PRIMIJENJENA MATEMATIKA | 4 | 1 | 0 | 3 | 0 | |
6 | INFORMATIKA I E-POSLOVANJE | 5 | 1 | 0 | 4 | 0 | |
7 | ENGLESKI JEZIK U AGROTURIZMU I | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 |
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
8 | OSNOVE TURIZMA | 5 | 3 | 1 | 1 | 0 | |
9 | POVRĆARSTVO | 5 | 3 | 0 | 2 | 0 | |
10 | VOĆARSTVO | 5 | 3 | 0 | 2 | 0 | |
11 | UREĐENJE AGROTURISTIČKOG GOSPODARSTVA | 5 | 2 | 1 | 2 | 0 | |
12 | EKONOMIKA I ANALIZA POSLOVANJA AGROTURISTIČKOG GOSPODARSTVA | 5 | 2 | 1 | 1 | 0 | |
13 | ENGLESKI JEZIK U AGROTURIZMU II | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
14 | STRUČNA PRAKSA 1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 80 |
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
15 | POSLOVNA KOMUNIKACIJA | 4 | 2 | 1 | 0 | 0 | |
16 | OSNOVE ZAKONODAVSTVA U AGROTURIZMU | 4 | 2 | 1 | 0 | 0 | |
17 | AROMATIČNO I ZAČINSKO BILJE | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
18 | RURALNI TURIZAM | 5 | 3 | 1 | 1 | 0 | |
19 | PREHRANA I POSLUŽIVANJE | 4 | 1 | 0 | 3 | 0 | |
20 | NJEMAČKI JEZIK U AGROTURIZMU I* | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
20 | TALIJANSKI JEZIK U AGROTURIZMU I* | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
21 | SKLADIŠTENJE I DISTRIBUCIJA ROBA - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
22 | ZAŠTITA NA RADU - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
23 | SPECIJALNO VOĆARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
45 | ENGLESKI JEZIK U AGROTURIZMU III | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 |
* bira se jedan od ponuđenog
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
24 | ZAŠTITA BILJA | 5 | 2 | 1 | 3 | 0 | |
25 | PRERADA I KONZERVIRANJE BILJNIH PROIZVODA | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
26 | MARKETING | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
27 | ENGLESKI JEZIK U AGROTURIZMU IV | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
28 | STRUČNA PRAKSA 2 | 7 | 0 | 0 | 0 | 160 | |
29 | MASLINARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
30 | VINOGRADARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ | 3 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
46 | TALIJANSKI JEZIK U AGROTURIZMU II* | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
46 | NJEMAČKI JEZIK U AGROTURIZMU II* | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 |
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
31 | EKOLOŠKA POLJOPRIVREDA | 5 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
32 | STOČARSTVO | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
33 | PRERADA I KONZERVIRANJE PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
34 | ISTRAŽIVANJE ZADOVOLJSTVA KLIJENTA | 4 | 2 | 1 | 1 | 0 | |
35 | VINARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ* | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
36 | PČELARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ* | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
37 | PRERADA I KONZERVIRANJE MASLINA - IZBORNI KOLEGIJ* | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
38 | DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO - IZBORNI KOLEGIJ* | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 |
*Studenti biraju dva od ponuđenih izbornih kolegija 35, 36, 37 i 38.
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
39 | PLANIRANJE I UPRAVLJANJE EKOLOŠKOM I POLJOPRIVREDNOM PROIZVODNJOM | 5 | 3 | 0 | 1 | 0 | |
40 | POVIJESNO - KULTURNA BAŠTINA REPUBLIKE HRVATSKE | 4 | 2 | 1 | 1 | 0 | |
41 | STRUČNA PRAKSA 3 | 10 | 0 | 0 | 0 | 200 | |
42 | ZAVRŠNI RAD | 10 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
43 | SPECIJALNO STOČARSTVO - IZBORNI KOLEGIJ | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
44 | NABAVNO I PRODAJNO POSLOVANJE - IZBORNI KOLEGIJ | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 |