NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA
ASISTENT(I):
Jezik | hr |
Studij | Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam |
Semestar | 2 | ECTS | 5 |
Vrsta predmeta | Obavezni predmet |
Predavanja | 3 |
Vježbe | 2 |
Seminari | 0 |
Praktični rad | 0 |
Ciljevi kolegija
- Upoznati studente sa značajem i mogućnostima održivog uzgoja povrća, vrstama, pripadnostima botaničkim porodicama, pojmom plodoreda, kvalitete, vrstama i karakteristikama bioaktivnih tvari, tehnologijama razmnožavanja, korištenja fitogormona, proizvodnje presadnice, tehnologije uzgoja i njege nasada osnovnih i višegodišnjih vrsta povrća.
- Upoznati studente s faktorima fruktifikacije, uvjetima za prelazak u generativnu fazu. Upoznati studente s mogućnostima prerade, čuvanja, skladištenja povrća
Ishodi učenja
- Objasniti karakteristike povrća i njegovog sjemena, pripadnost povrća vrsti i botaničkoj porodici.
- Procijeniti kvalitetu, zdravstvenu i hranidbenu vrijednost povrća na osnovu njegovih karakteristika.
- Sastaviti plan plodoreda.
- Formulirati potrebne uvjete i tehnologije proizvodnje povrća
- Objasniti način čuvanja i skladištenja povrća.