Skoči na glavni sadržaj

NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA

Mario Nosić,
predavač
Vidi profil

ASISTENT(I):

Jezik hr
Studij
Semestar 4
ECTS 5
Vrsta predmeta Obavezni predmet
Predavanja 2
Vježbe 3
Seminari 0
Praktični rad 0
Ciljevi kolegija
  • Cilj kolegija je pružiti studentima znanje o postupcima prerade i metodama konzerviranja namirnica biljnog podrijetla kroz upoznavanje temeljnih procesa u prehrambenoj industriji uz prezentaciju novih tehnologija u procesiranju hrane biljnog podrijetla
  • Osposobiti studenta da prepozna i definira temeljne procese prerade i konzerviranja biljnih namirnica i mogućnosti njihove primjene u agroturizmu
  • Razlikovati prednosti i mane određenog procesa prerade na temelju kojeg se mora donijeti odluka o optimalnom tehnološkom procesu za obradu određene sirovine biljnog podrijetla
  • Ukazati na važnost primjene načela, normi i zakonskih propisa iz područja osiguranja i utvrđivanja kvalitete i zdravstvene ispravnosti namirnica i proizvoda biljnog podrijetla tijekom prerade i distribucije
  • Prepoznati rizike koji dovode do kvarenja namirnica biljnog podrijetla te biti u mogućnosti primijeniti metode za njihovo sprječavanje
  • Promišljati i kritički procijeniti dobivene informacije i donijeti odgovarajuće zaključke.
Ishodi učenja
  • Valorizirati namirnice biljnog podrijetla.
  • Odabrati tehnološke procese prerade sirovina biljnog podrijetla.
  • Odabrati način sprječavanja kvarenja finalnih proizvoda s obzirom na uzrok i posljedicu kvarenja.
  • Odabrati metode konzerviranja i čuvanja proizvoda biljnog podrijetla.
  • Primijeniti načela HACCP sustava u preradi proizvoda biljnog podrijetla.