NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA
ASISTENT(I):
Jezik | hr |
Studij | Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam |
Semestar | 4 | ECTS | 5 |
Vrsta predmeta | Obavezni predmet |
Predavanja | 2 |
Vježbe | 3 |
Seminari | 0 |
Praktični rad | 0 |
Ciljevi kolegija
- Cilj kolegija je pružiti studentima znanje o postupcima prerade i metodama konzerviranja namirnica biljnog podrijetla kroz upoznavanje temeljnih procesa u prehrambenoj industriji uz prezentaciju novih tehnologija u procesiranju hrane biljnog podrijetla
- Osposobiti studenta da prepozna i definira temeljne procese prerade i konzerviranja biljnih namirnica i mogućnosti njihove primjene u agroturizmu
- Razlikovati prednosti i mane određenog procesa prerade na temelju kojeg se mora donijeti odluka o optimalnom tehnološkom procesu za obradu određene sirovine biljnog podrijetla
- Ukazati na važnost primjene načela, normi i zakonskih propisa iz područja osiguranja i utvrđivanja kvalitete i zdravstvene ispravnosti namirnica i proizvoda biljnog podrijetla tijekom prerade i distribucije
- Prepoznati rizike koji dovode do kvarenja namirnica biljnog podrijetla te biti u mogućnosti primijeniti metode za njihovo sprječavanje
- Promišljati i kritički procijeniti dobivene informacije i donijeti odgovarajuće zaključke.
Ishodi učenja
- Valorizirati namirnice biljnog podrijetla.
- Odabrati tehnološke procese prerade sirovina biljnog podrijetla.
- Odabrati način sprječavanja kvarenja finalnih proizvoda s obzirom na uzrok i posljedicu kvarenja.
- Odabrati metode konzerviranja i čuvanja proizvoda biljnog podrijetla.
- Primijeniti načela HACCP sustava u preradi proizvoda biljnog podrijetla.