Skoči na glavni sadržaj

NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA

Mario Nosić,
predavač
Vidi profil

ASISTENT(I):

Duško Serdar,
predavač
Vidi profil
Jezik hr
Studij
Semestar 3
ECTS 4
Vrsta predmeta Obavezni predmet
Predavanja 1
Vježbe 3
Seminari 0
Praktični rad 0
Ciljevi kolegija
  • Definirati i opisati svojstva, značajke i specifičnosti pojedinih vrsta namirnica te sažeti osnovne principe pravilne prehrane.
  • Razlikovati osnovne mikro i makronutrijente te opisati njihovu ulogu i važnost u organizmu. Opisati i protumačiti načine prehrane.
  • Navesti različite uzročnike kvarenja hrane te opisati načine sprečavanja kvarenje.
  • Identificirati temeljne značajke suvremene gastronomije te razlikovati standarde i normative prilikom prigotovljavanja različitih skupina jela.
  • Navesti odjele i opremu u restoranu, objasniti sustave poslovanja u restoraterstvu te primijeniti tehnike posluživanja jela i pića u restoraterstvu.
  • Ustanoviti pravilne načine prodaje i posluživanja vina, kao i pravilno izabrati vina uz pojedine vrste jela poštivajući tradiciju i lokalne običaje regije ili kraja.
  • Ocijeniti organoleptički vino putem vida, mirisa i okusa.
Ishodi učenja
  • Protumačiti znanja o svojstvima, značajkama i specifičnostima namirnica i osnovnim principima pravilne prehrane.
  • Valorizirati nutrijente i različite načine prehrane.
  • Identificirati značajke suvremene gastronomske ponude u agroturizmu.
  • Razlikovati procese posluživanja hrane i pića u agroturizmu.
  • Samostalno donositi zaključke i prezentirati rezultate istraživanja o prehrani i posluživanju u agroturizmu.
  • Provesti analizu vizualnih, mirisnih i okusnih komponenti vina.