NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA
ASISTENT(I):
Jezik | hr |
Studij | Stručni prijediplomski studij Održivi agroturizam |
Semestar | 3 | ECTS | 4 |
Vrsta predmeta | Obavezni predmet |
Predavanja | 1 |
Vježbe | 3 |
Seminari | 0 |
Praktični rad | 0 |
Ciljevi kolegija
- Definirati i opisati svojstva, značajke i specifičnosti pojedinih vrsta namirnica te sažeti osnovne principe pravilne prehrane.
- Razlikovati osnovne mikro i makronutrijente te opisati njihovu ulogu i važnost u organizmu. Opisati i protumačiti načine prehrane.
- Navesti različite uzročnike kvarenja hrane te opisati načine sprečavanja kvarenje.
- Identificirati temeljne značajke suvremene gastronomije te razlikovati standarde i normative prilikom prigotovljavanja različitih skupina jela.
- Navesti odjele i opremu u restoranu, objasniti sustave poslovanja u restoraterstvu te primijeniti tehnike posluživanja jela i pića u restoraterstvu.
- Ustanoviti pravilne načine prodaje i posluživanja vina, kao i pravilno izabrati vina uz pojedine vrste jela poštivajući tradiciju i lokalne običaje regije ili kraja.
- Ocijeniti organoleptički vino putem vida, mirisa i okusa.
Ishodi učenja
- Protumačiti znanja o svojstvima, značajkama i specifičnostima namirnica i osnovnim principima pravilne prehrane.
- Valorizirati nutrijente i različite načine prehrane.
- Identificirati značajke suvremene gastronomske ponude u agroturizmu.
- Razlikovati procese posluživanja hrane i pića u agroturizmu.
- Samostalno donositi zaključke i prezentirati rezultate istraživanja o prehrani i posluživanju u agroturizmu.
- Provesti analizu vizualnih, mirisnih i okusnih komponenti vina.