Stručni prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda
Studirajte u idealnim mediteranskim uvjetima najkvalitetnije maslinarske regije svijeta!
Zašto upisati ovaj studij?
Na ovom ćeš studiju kroz cijelu paletu zanimljivih i atraktivnih predmeta svladati znanja o proizvodnji i preradi mediteranskih kultura, a vještine ćeš steći kroz puno puno prakse. Svoja znanja i vještine oplemenit ćeš studijskim putovanjima, posjetima poznatim poljoprivrednim proizvođačima i sajmovima u Hrvatskoj i šire. A kao med na kraju, puno ćeš naučiti o pčelarstvu i uzgoju životinja, proizvodnji maslina i maslinovog ulja, grožđa i vina, povrća i voća, aromatičnog bilja i njihovih ekstrakata.
Jezik | hr |
---|---|
Stručni naziv kratica | bacc. ing. agr. |
Stručni naziv M | Prvostupnik (baccalaureus) inženjer mediteranske poljoprivrede |
Stručni naziv Ž | Prvostupnica (baccalaurea) inženjerka mediteranske poljoprivrede |
Vrsta rada za završetak | Završni rad |
ECTS | 180 |
- Planiranje poljoprivredne proizvodnje
- Procijeniti utjecaj bioloških, ekoloških i fizikalno-kemijskih elemenata u poljoprivrednoj proizvodnji.
- Odabrati opremu, alate i mehanizaciju za poljoprivrednu proizvodnju.
- Planirati uzgoj domaćih životinja.
- Izraditi plan uzgoja mediteranskih kultura.
- Tehnologija proizvodnje mediteranskih kultura na otvorenom i u zaštićenim prostorima
- Procijeniti kvalitetu sadnog materijala.
- Proizvesti sadni materijal odgovarajućom metodom razmnožavanja.
- Odabrati prikladnu tehnologiju proizvodnje vinogradarsko - voćarskih kultura.
- Odabrati prikladnu tehnologiju proizvodnje povrća na otvorenom i u zaštićenim prostorima.
- Odabrati prikladnu tehnologiju proizvodnje ljekovitog bilja.
- Njega mediteranskih kultura
- Upravljati plodnošću tla.
- Izraditi modele ishrane bilja.
- Provoditi pomotehničke i ampelotehničke mjere.
- Osmisliti mjere zaštite bilja od štetočinja.
- Odabrati model navodnjavanja prilagođen određenojkulturi.
- Tehnologija prerade poljoprivrednih proizvoda
- Primijeniti opremu i postrojenja u preradi poljoprivrednih Proizvoda.
- Primijeniti tehnologiju proizvodnje vina.
- Primijeniti tehnologiju proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja.
- Odabrati odgovarajuću metodu prerade i konzerviranja biljnih i životinjskih proizvoda.
- Planirati i upravljati tehnološkim procesima na poljoprivrednom gospodarstvu
- Procijeniti kvalitetu poljoprivrednih proizvoda temeljem kemijskih i senzornih karakteristika.
- Organizirati poslove poljoprivrednog gospodarstva u skladu s normativnim aktima.
- Izraditi plan organizacije tehnoloških procesa u poljoprivrednoj proizvodnji.
- Osmisliti aktivnosti prezentacije, plasmana i distribucije poljoprivrednih proizvoda.
Pročelnik(ica) studija: |
Izvedbeni plan nastave: Akademska god. 2019-2020 Akademska god. 2020-2021 |
P – predavanja, S – seminari, V – vježbe, Pr – praktikum
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | KEMIJA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
2 | BOTANIKA I OSNOVE GENETIKE | 5 | 3 | 0 | 1 | 0 | |
3 | PRIMJENA RAČUNALA U POLJOPRIVREDI | 3 | 1 | 0 | 2 | 0 | |
4 | MATEMATIKA SA STATISTIKOM | 5 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
5 | TEMELJI BILINOGOJSTVA I OPLEMENJIVANJE BILJA | 6 | 3 | 2 | 0 | 0 | |
6 | POLJOPRIVREDNA EKOLOGIJA | 4 | 3 | 0 | 0 | 0 | |
7 | ENGLESKI JEZIK I | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
8 | TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA 1 - IZBORNI PREDMET | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 |
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
8 | TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA 2 - IZBORNI PREDMET | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | |
9 | BIOKEMIJA | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
10 | TLOZNANSTVO | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
11 | ZAŠTITA BILJA I | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
12 | FIZIOLOGIJA BILJA | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
13 | STROJEVI U POLJOPRIVREDI | 5 | 2 | 0 | 4 | 0 | |
14 | ENGLESKI JEZIK II | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
15 | AGROKLIMATOLOGIJA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
16 | AGRARNA MIKROBIOLOGIJA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 |
Napomena: Student upisuje 1 izborni kolegiji od ponuđenih 15 i 16.
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
17 | ZAŠTITA BILJA II | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | |
18 | VOĆARSTVO MEDITERANA I | 6 | 3 | 0 | 2 | 0 | |
19 | VINOGRADARSTVO I | 4 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
21 | ENGLESKI JEZIK III | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
22 | TRŽIŠTE U POLJOPRIVREDI - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
23 | SJEMENARSTVO - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
24 | STOČARSTVO MEDITERANA | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
26 | MASLINARSTVO | 6 | 2 | 0 | 3 | 0 |
Napomena: Student upisuje 1 izborni kolegiji od ponuđenih 22, 23.
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
20 | POVRĆARSTVO | 5 | 3 | 0 | 3 | 0 | |
25 | VOĆARSTVO MEDITERANA II | 7 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
27 | VINOGRADARSTVO II | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
28 | VINARSTVO I | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
29 | ENGLESKI JEZIK IV | 3 | 1 | 0 | 1 | 0 | |
30 | OSNOVE URBANIZMA I GOSPODARSKI OBJEKTI U POLJOPRIVREDI - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
31 | OSNOVE PČELARSTVA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
32 | RIBARSTVO - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 |
Napomena: Student upisuje 1 izborni kolegiji od ponuđenih 30, 31 i 32.
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
33 | PRERADA MASLINA | 6 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
34 | VINARSTVO II | 5 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
35 | UZGOJ BILJA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU | 6 | 2 | 0 | 3 | 0 | |
37 | EKONOMIKA POLJOPRIVREDNOG GOSPODARSTVA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
38 | RASADNIČARSTVO - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
39 | SPECIJALNA I PJENUŠAVA VINA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
40 | OSNOVE CVJEĆARSTVA I DENDROLOGIJE - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
42 | NAVODNJAVANJE | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 |
Napomena: Student upisuje 2 izborna kolegija od ponuđenih 37, 38, 39 i 40.
Br. prog. Sort descending | Kolegij | ECTS | P | S | V | Pr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
36 | KONZERVIRANJE POLJOPRIVREDNIH I PČELINJIH PROIZVODA | 5 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
41 | UPRAVLJANJE POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVOM - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
43 | AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE | 3 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
44 | UREĐIVANJE KRAJOBRAZA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
45 | RURALNI OBLICI TURIZMA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
46 | ANALIZA POSLOVANJA - IZBORNI PREDMET | 4 | 2 | 0 | 1 | 0 | |
47 | ZAVRŠNI RAD | 15 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Napomena: Student upisuje 2 izborna kolegija od ponuđenih 41, 44, 45 i 46.