Skoči na glavni sadržaj

Uspješno realiziran projekt: Nabavka opreme i VELERI tjedan digitalne poljoprivrede

Veleri_digitalna_poljoprivreda

Edukativna radionica pod nazivom VELERI tjedan digitalne poljoprivrede održana je od 21. do 24. listopada 2024. godine u Poreču, u organizaciji Veleučilišta u Rijeci, a u suradnji s Istarskom županijom. Ova radionica bila je dio projekta "Primjena digitalnih tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu", koji je sufinancirala Istarska županija s ciljem poticanja digitalne transformacije u poljoprivrednom sektoru s posebnim fokusom na vinogradarstvo i vinarstvo. Cilj radionice bio je educirati sudionike o primjeni suvremenih digitalnih tehnologija u poljoprivredi, uključujući korištenje senzora i drugih naprednih alata koji će, osim tijekom radionice, biti korišteni i u nastavnom procesu na Veleučilištu.

Na radionici je sudjelovalo više od 140 osoba, uživo i online, među kojima su bili studenti, profesori te stručnjaci iz poljoprivrednog sektora i gospodarstva. Program radionice bio je raznovrstan i strukturiran kroz četiri dana, s naglaskom na teorijska predavanja, praktične prezentacije i rasprave. Radionica je otvorena 21. listopada pozdravnim govorima Ivane Dminić Rojnić, pročelnice Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, i Martine Peršić, voditeljice projekta. Nakon uvodnog dijela, Ivana Rendulić Jelušić, direktorica tvrtke Alti Agro d. o. o. održala je predavanje o digitalnim rješenjima u poljoprivredi te je predstavila primjenu multispektralnih fotografija u vinogradarstvu. Sudionici su imali priliku vidjeti konkretan primjer sakupljanja fotografija dronom te način obrade i upotrebe  multispektralnih fotografija u suvremenom vinogradarstvu. Drugoga dana, Marijan Bubola s Instituta za poljoprivredu i turizam održao je predavanje o korištenju agrometeoroloških stanica kao podršci pri donošenju odluka u vinogradarstvu. U praktičnom dijelu sudionici su vidjeli na koji način se pozicionira agrometeorološka stanica i različiti senzori za praćenje u vinograda. Trećega dana, Patrik Zaborac i Goran Perić održali su predavanja o primjeni senzora u vinarstvu i digitalizaciji analize mošta i vina, dok je Emilija Pavlek iz tvrtke Anton Paar Croatia predstavila laboratorijsku opremu i napredna rješenja za precizna mjerenja u proizvodnji vina. Posljednjeg dana radionice, Josip Barišić iz Agrolagune prezentirao je digitalna rješenja koja Agrolaguna koristi za praćenje proizvodnje i prerade.

Radionica je uspješno ostvarila planirane ciljeve. Oprema koja je nabavljena u sklopu projekta omogućit će studentima dodatno praktično učenje, što je vrijedan doprinos obrazovnom procesu i pripremi budućih stručnjaka za stvarne izazove sektora. VELERI tjedan digitalne poljoprivrede pokazao se kao uspješan korak prema digitalnoj transformaciji u poljoprivredi Istarske županije, a kontinuirana ulaganja u obrazovanje i opremu ključna su za sveobuhvatni razvoj poljoprivrede u skladu s modernim tehnologijama.

Zaključno, radionica VELERI tjedan digitalne poljoprivrede omogućila je prijenos suvremenih znanja i vještina, postavivši čvrste temelje za buduću primjenu digitalnih rješenja u poljoprivredi i osnaživanje ovog sektora na akademskoj i gospodarskoj razini. 

 

Voditeljica projekta:

Dr. sc. biotech. Martina Peršić

Studij
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Datoteke / privitci
Document
prilog-1_poster.pdf (195.43 KB)

Studentska vina pod morem

U malom mjestu Ika nedaleko Opatije u petak 16. kolovoza 2024. potopljena su i spuštena studentska vina na dno mora luke Ika, gdje se nalaze ikarske vruje. Inicijativu je pokrenuo dr. sc. biotech. Kristijan Damijanić, prof. struč. stud. na Poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Rijeci s kolegama s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ana-Marijom Jagatić Korenika i dr. sc. Josipom Mesićem, prof. v. š. s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj ove aktivnosti je istražiti utjecaj dozrijevanja vina u moru u odnosu na druge načine dozrijevanja vina, sortiment i tipologiju vina. U kavez su poslagana studentska vina Malvazija istarska 2023., dekanovo vino Malvazija istarska 2016. te studentski pjenušac Hrvatica 2023. Poljoprivrednog odjela Poreč Veleučilišta u Rijeci, zatim studentski pjenušci, Bela 2020. i Grk 2020. Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te studentska vina, Graševina Academia 2021. i Pinot crni 2020. Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Cijeli ovaj projekt „Vino i vruja“ provodi se u organizaciji Udruge "Ikarski barkajoli”, na čelu s predsjednikom Vjekoslavom Zahejom, i Županijske lučke uprave Opatija - Lovran - Mošćenička Draga, s ravnateljicom Alessandrom Selak. Kod polaganja i spuštanja vina u more pomagali su ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija i opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.  

Ovom prilikom želimo zahvaliti svima na velikom angažmanu i pomoći.

Studij
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Udruga Vinistra dodijelila priznanja našim nastavnicima i djelatnicima

veleri_vinarstvo

Udruga Vinistra je u sklopu podjele priznanja i medalja nagrađenim vinarima u srijedu 8. svibnja 2024. u Hotelu Parentium trojici naših nastavnika i djelatnika uručila posebna priznanja i zahvalnice. 

Dr. sc. biotech. Mariu Staveru, prof. struč stud. uručeno je priznanje za izniman doprinos suvremenom istarskom vinarstvu

Dr. sc. biotech. Kristijanu Damijaniću, v. pred. uručeno je priznanje za izniman doprinos suvremenom istarskom vinarstvu

Petru Šegonu, mag. ing. agr., asistentu, uručena je zahvalnica za izniman doprinos suvremenom istarskom vinarstvu

Iskrene čestitke kolegama!

Studij
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika
Slika

Poljoprivredni odjel proveo brojne aktivnosti u sklopu jubilarne 30. Vinistre

U sklopu obilježavanja jubilarne 30. Vinistre, Međunarodne izložbe vina i vinarske opreme studenti, djelatnici i nastavnici Poljoprivrednog odjela proveli su brojne aktivnosti. 

U dvorani Istarske sabornice u Poreču u ponedjeljak 6. svibnja održala se po treći put posebna vinska radionica „5 za 5 studija vinarstva“ na kojoj su naši alumni, studenti David Deklić, Mario Franković, Josip Barišić, Alen Matelić i Denis Prelac prezentirali svoja vina, a neka od njih su i najbolje ocijenjena vina unutar pojedinih kategorija na ovogodišnjoj Vinistri.

U četvrtak 9. svibnja studenti prve godine stručnog prijediplomskog studija Mediteranska poljoprivreda sudjelovali su u pripremi Vinistrinog i Veleri zajedničkog izložbenog dijela gdje je predstavljena retrospektiva 30 godina Vinistre i pregled vrijednih sačuvanih materijala.

Tijekom same manifestacije Vinistre u dvorani Žatika u Poreču u periodu od 10. do 12. svibnja 2024. na štandu Veleučilišta u Rijeci studenti stručnog prijediplomskog studija Vinarstvo izlagali su i prezentirali svoja studentska vina. Studentski štand posjetili su brojni uvaženi gosti lokalnih i državnih institucija, od kojih sa zadovoljstvom ističemo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa suradnicima. 

U sklopu izložbe također je već tradicionalno upriličena i podjela diploma za studentska vina studentima druge godine stručnog prijediplomskog studija Vinarstvo za njihove samostalne vinifikacije vina. Zlatnu diplomu za vino Malvazije istarske berbe 2023. dobio je Leonardo Ošo, dok su srebrnu diplomu dobili Marijan Vrhovec i Antonio Matošović.

Ovom prilikom želimo zahvaliti svim studentima, nastavnicima i kolegama na velikom angažmanu. 

Udruzi Vinistra posebno hvala na dugogodišnjoj podršci i suradnji.

 

Studij
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika
Slika
Slika

Sudjelovanju na 10. Festivalu istarske supe i u studentskoj emisiji X-ica na Radio Puli

Na jubilarnom 10. Festivalu istarske supe koji se održao 19. siječnja 2024. godine u Rovinjskom Selu studentska ekipa „Studis“ Poljoprivrednog odjela iz Poreča, 3. godine stručnog prijediplomskog studija Vinarstvo, u sastavu Patrik Paljuh i Alessandro Cafolla te pojačani alumni studentima Mateom Bonom i Paolom Agapitom pripremala je i prezentirala istarsku supu, i to u 2 kategorije: tradicionalna istarska supa i kreativna istarska supa. Ekipa „Studis“ je pripremala tradicionalnu istarsku supu sa teranom „Studentsko vino“, Veleučilište u Rijeci, berba 2021., a kreativnu istarsku supu s „Teranom riserva“, Agapito, berba 2018., ujedno i najbolje ocijenjenim zrelim teranom na 28. Vinistri.

U najavi 10. Festivala istarske supe i aktivnostima studenata na Poljoprivrednom odjelu u Poreču alumni Mateo Bon i nastavnik dr. sc. biotech. Kristijan Damijanić sudjelovali su 16. siječnja 2024. godine u studentskoj emisiji X-ica na Radio Puli.

Studij
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Radionica članovima Udruge vinara otoka Krka „Bukaleta“

Naši nastavnici dr. sc. biotech. Mario Staver i dr. sc. biotech. Kristijan Damijanić 21. studenog 2023. godine održali su radionicu - vođenu degustaciju vina članovima Udruge vinara otoka Krka – Bukaleta. Kroz tehnološki ali i senzorni opis pojašnjena su im glavna obilježja odabranih mirnih i pjenušavih vina najznačajnijih autohtonih sorata Žlahtine, Sansigota, Trojišćine te kupaže Kastavska belica kvarnerskih vinara PZ Vrbnik, podruma Gospoja, Kuće vina Ivan Katunar, Vinske kuće Pavlomir, vinarije Katunar Estate Winery i podruma Sanjina Sroka.

Studij
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo

Održana edukacija savjetnicima specijalistima zaštite bilja Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede

U Poreču je od 14. do 15. 2. 2023. održana edukacije savjetnika specijalista zaštite bilja Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede na AD HOC tečaju „Preventivne i kurativne mjere u suzbijanju bolesti koje uzrokuju bolesti drva i propadanje trsova vinove loze“

Dr. sc. Ivana Dminić Rojnić je u sklopu edukacije 15. 2. 2023. održala izlaganje na temu:

„Američki cvrčak i zlatna žutica vinove loze, iskustva i preporuke“ u trajanju od 45 minuta.

Osim izlaganja, edukacija je obuhvaćala i demonstraciju i raspravu na terenu.

Studij
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika

Radionica Malvazija kroz različite terroire Istre

U sklopu 11. En Primeura u zagrebačkom hotelu Esplanade 13. veljače 2023. godine naš nastavnik dr. sc. Kristijan Damijanić održao je radionicu na temu „Malvazija kroz različite terroire Istre“. U sklopu ovogodišnjeg kušanja premijerno je predstavljeno 7 svježih vina sorte Malvazija istarska berbe 2022., a među brojnim vinarima svoja vina su izlagali i vinari, studenti i alumni studenti Poljoprivrednog odjela.

https://plavakamenica.hr/2023/02/13/vinistrin-en-primeur-u-esplanadi-pokazao-da-je-2022-u-istri-bila-veoma-dobra-berba-i-za-bijela-vina/

 

Studij
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika

Zahvalnica Poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Rijeci

U povodu obilježavanja 140 godina poljoprivredne škole u Poreču 8. veljače 2023. je na svečanoj proslavi Poljoprivrednom odjelu u Poreču Veleučilišta u Rijeci dodijeljena Zahvalnica za dugogodišnju suradnju i potporu u izvođenju stručnih vježbi poljoprivrednog odjela škole. Osim Poljoprivrednog odjela, zahvalnicu su dobili i naši djelatnici, dr. sc. Kristijan Damijanić i Petar Šegon, mag. ing. agr., na osobnom angažmanu.

Studij
Stručni prijediplomski studij Mediteranska poljoprivreda
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Slika

Ocjenjivanje Malvazija za En Primeur 2023

Na Poljoprivrednom odjelu u Poreču održano je u srijedu 1. 2. 2023. ocjenjivanje i izbor najboljih svježih vina Malvazije istarske berbe 2022. koje će biti premijerno predstavljene na ovogodišnjem En Primeuru 13. 2. 2023. u Hotelu Esplanade u Zagrebu.

U sklopu ovogodišnjeg ocjenjivanja vina za 11. En Primeur koji organizira udruga Vinistra sudjelovao je i naš alumni Josip Barišić, a studenti stručnog diplomskog studija Vinarstvo u sklopu praktične nastave kolegija Specijalistička praksa I bili su uključeni u pripremu vina za ocjenjivanje.

Studij
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika
Slika
Subscribe to Stručni prijediplomski studij Vinarstvo