Skoči na glavni sadržaj

U malom mjestu Ika nedaleko Opatije u petak 16. kolovoza 2024. potopljena su i spuštena studentska vina na dno mora luke Ika, gdje se nalaze ikarske vruje. Inicijativu je pokrenuo dr. sc. biotech. Kristijan Damijanić, prof. struč. stud. na Poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Rijeci s kolegama s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ana-Marijom Jagatić Korenika i dr. sc. Josipom Mesićem, prof. v. š. s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj ove aktivnosti je istražiti utjecaj dozrijevanja vina u moru u odnosu na druge načine dozrijevanja vina, sortiment i tipologiju vina. U kavez su poslagana studentska vina Malvazija istarska 2023., dekanovo vino Malvazija istarska 2016. te studentski pjenušac Hrvatica 2023. Poljoprivrednog odjela Poreč Veleučilišta u Rijeci, zatim studentski pjenušci, Bela 2020. i Grk 2020. Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te studentska vina, Graševina Academia 2021. i Pinot crni 2020. Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Cijeli ovaj projekt „Vino i vruja“ provodi se u organizaciji Udruge "Ikarski barkajoli”, na čelu s predsjednikom Vjekoslavom Zahejom, i Županijske lučke uprave Opatija - Lovran - Mošćenička Draga, s ravnateljicom Alessandrom Selak. Kod polaganja i spuštanja vina u more pomagali su ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija i opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.  

Ovom prilikom želimo zahvaliti svima na velikom angažmanu i pomoći.

Studij
Stručni diplomski studij Vinarstvo
Stručni prijediplomski studij Vinarstvo
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika