NOSITELJ(ICA) KOLEGIJA
ASISTENT(I):
Jezik | hr |
Studij | Stručni diplomski studij Vinarstvo |
Semestar | 2 | ECTS | 7 |
Vrsta predmeta | Obavezni predmet |
Predavanja | 2 |
Vježbe | 3 |
Seminari | 0 |
Praktični rad | 0 |
Ciljevi kolegija
- Stjecanje znanja i vještina potrebnih za uzgoj grožđa za ciljane (različite) tipove vina, odabir prikladnih ampelotehničkih zahvata reza u zrelo i u zeleno, odabir uzgojnog oblika trsa i razmaka sadnje, određivanje adekvatne razine prinosa s obzirom na ciljanu razinu kvalitete vina, određivanje potrebne količine mineralnih i organskih gnojiva za gnojidbu vinograda, potrebne količine vode za navodnjavanje i načina održavanja tla u vinogradu u svrhu postizanja ciljane kvalitete grožđa, interpretacija važnosti položaja, sorte i klona za proizvodnju grožđa i vina visoke kvalitete, opisivanje faza razvoja bobice i promjena u sastavu grožđa od oplodnje do faze prezrelosti, određivanje tehnološke zrelosti grožđa i prikladnog termina i načina berbe za proizvodnju različitih tipova vina te odabir prikladnih tehnologija preciznog vinogradarstva.
Ishodi učenja
- Interpretirati promjene u sastavu bobice od oplodnje do faze prezrelosti grožđa.
- Utvrditi tehnološku zrelost grožđa te prikladan termin i način berbe za proizvodnju različitih tipova vina.
- Izdvojiti prikladne ampelotehničke zahvate reza u zrelo i u zeleno, uzgojni oblik trsa i razmake sadnje s obzirom na ciljani tip i kvalitetu vina.
- Odrediti potrebne količine mineralnih i organskih gnojiva, vode za navodnjavanje te način održavanja tla u vinogradu u svrhu postizanja ciljane kvalitete grožđa.