Skoči na glavni sadržaj

U akademskoj godini 2023./2024. studenti stručnog studija Informatika na Veleučilištu u Rijeci s velikim entuzijazmom započeli su rad na petnaest različitih projekata u okviru vježbi na kolegiju Razvoj poslovne ideje. Primjenom modela poučavanja kroz rad na vlastitim projektima, nastavnici i mentori Veleučilišta u Rijeci studentima olakšavaju usvajanje znanja i stjecanje dragocjenih praktičnih iskustava koji će im olakšati zapošljavanje i razvoj karijere. 

Ovo je već druga generacija studenata koji većinu vježbi na studiju izvode kroz rad na vlastitim poslovnim idejama. Uz mentorsku podršku svih nastavnika tijekom studija, studenti aktivno sudjeluju u svim fazama razvoja novih proizvoda i usluga, od inicijalne ideje i istraživanja tržišta, preko planiranja i dizajna, pa sve do implementacije i testiranja prototipa. Studenti rade u timovima, što dodatno potiče razvoj suradničkih vještina i timskog rada, ključnih elemenata u modernom poslovnom okruženju.

Odabrani projekti pokrivaju širok spektar tema i tehnologija, uključujući web-razvoj, mobilne aplikacije, umjetnu inteligenciju, Internet stvari (IoT) te razna inovativna softverska rješenja za optimizaciju poslovnih procesa. Svaki tim studenata suočava se s jedinstvenim izazovima i problemima koje moraju prevladati, što im pomaže razviti kritičko razmišljanje i kreativnost.

Mentori i profesori kontinuirano pružaju podršku i smjernice studentima, potičući ih da istražuju nove ideje i tehnologije. Također, kroz redovite prezentacije i povratne informacije, studenti imaju priliku učiti iz svojih pogrešaka i unaprijediti svoje projekte. Ovaj dinamičan proces poučavanja pomaže studentima da se pripreme za zahtjeve tržišta rada te im pruža konkurentsku prednost prilikom zapošljavanja jer najbolji poslodavci visoko cijene inicijativu, radno iskustvo i poduzetnički način razmišljanja. 

Veleučilište u Rijeci ponosno je na napredak svojih studenata i veseli se finalnim rezultatima projekata. Kroz ovakve inicijative naša institucija nastavlja promovirati inovativnost i praktično znanje, osiguravajući da njeni studenti postanu vodeći stručnjaci na tržištu.

Uzbuđenje među studentima je opipljivo, a njihova predanost i strast prema tehnologiji obećavaju uzbudljive rezultate i inovativna rješenja koja bi mogla značajno doprinijeti razvoju hrvatskog i europskog gospodarstva. S nestrpljenjem iščekujemo da vidimo kako će se ovi projekti razvijati i kako će studenti pretvoriti svoje ideje u stvarnost.

Slika
Datoteke / privitci
Document
rpi-projekti.pdf (5.32 MB)