Skoči na glavni sadržaj

Dana 31. siječnja 2024. godine na Veleučilištu u Rijeci održano je stručno predavanje na temu „Izazovi i prilike u razvoju visokoškolskih ustanova“. O značaju znanja i obrazovanja za razvoj društva i aktualnim obrazovnim trendovima u Hrvatskoj izlagao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

Tijekom duge profesionalne karijere izv. prof. dr. sc. Mislav Balković sustavno se i aktivno posvetio promicanju i izgradnji obrazovanja na svim razinama i sa sigurnošću se može reći da se radi o stručnjaku koji prepoznaje aktualne probleme sustava obrazovanja u Hrvatskoj.

U svojem izlaganju izv. prof. dr. sc. Mislav Balković osvrnuo se na aktualne probleme u sustavu obrazovanja, ali i načine na koje se neki od problema mogu pokušati riješiti. Iznio je neke od problema s kojima se susreću svi u visokom obrazovanju, kao što su zabrinjavajući statistički podaci vezani uz pad ukupnog broja srednjoškolaca u razdoblju od 10 godina, problem ranog napuštanja obrazovanja, a sve navedeno konkretno se odražava na broj upisanih studenata. Kao prilike koje donosi obrazovanje budućnosti naveo je izgradnju hibridnog pristupa, uvođenje programa obrazovanja za nastavnike i ravnatelje, uključivanje netradicionalnih nastavnika (primjerice, stručnjaka iz privrede).

Istaknuo je da je napredak jednog društva vezan uz napredak obrazovanja i zbog toga bi se trebalo usmjeriti na izgradnju kvalitetnog obrazovanja, gdje bi se velik naglasak trebao staviti na obranu digniteta diplome i ocjena u visokom obrazovanu.

Zahvaljujemo izv. prof. dr. sc. Mislavu Balkoviću na zanimljivom i inspirativnom predavanju.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika