Enolog Nenad Maslek održao je na Poljoprivrednom odjelu u ponedjeljak 08. prosinca 2025. godine gostujuće predavanje pod naslovom „Lallemand inovacije u biotehnologiji vina“ studentima u sklopu kolegija Vinarstvo II i Praktičan rad u vinarstvu I na Stručnom prijediplomskom studiju Vinarstvo i kolegiju Polifenoli grožđa i vina na Stručnom diplomskom studiju Vinarstvo. Nenad Maslek, mag.ing.agr. je vrsni hrvatski enolog koji ima višegodišnje iskustvo u radu kao predstavnik svjetski poznatog proizvođača enoloških preparata ¨LALLEMAND¨. Predavač je na brojnim znanstvenim i stručnim događanjima i radionicama sa temama vezanim uz procese tehnološke zrelosti grožđa, berbu i preradu grožđa, taloženje i fermentaciju mošta, te upotrebu enoloških sredstava za bijela i crna vina. Kroz zanimljivo predavanje kolega Maslek je studente upoznao sa novitetima u enološkim sredstvima, novim aktivnim tvarima, svjetskim trendovima ali i praktičnim iskustvima.
U sklopu predavanja studenti su kušali vina Malvazije istarske berbe 2024. kolegice Ivane Matošević, studentice 3. godine na Stručnom prijediplomskom studiju Vinarstvo koja je u fazi praktične izvedbe svog završnog rada pod naslovom „Karakteristike vina Malvazije istarske vinificirane ne-Saccharomyces kvascima“ za koja su korišteni LALLEMAND kvasci, ne-Saccharomyces Flavia (Metschnikowia pulcherrima) i Biodiva (Torulaspora delbrueckii) te kontrolni kvasac Saccharomyces QA23.
Slika

