Skoči na glavni sadržaj

Dana 12.12. 2023. pri kolegiju Računovodstveni informacijski sustavi u Pazinu je prezentiran primjer proizvodnog procesa uz primjenu računovodstveno informacijskih sustava. Prezenter je bila bivša studentica Veleučilišta, obrtnica i poduzetnica, predsjednica Udruženja obrtnika Pazin i potpredsjednica Obrtničke komore Istarske županije Karmen Gašparini, po struci ekonomistica sa zanimanjem knjigovođe s preko 20 godina iskustva.

U suradnji s Veleučilištem, svrha ove prezentacije bila je približiti na jednostavan način studentima proizvodni proces i mogućnosti koje ima programski sustav koji ga prati, kojim se štedi vrijeme i time smanjuje troškove poslovanja, a i potiče ažurnost informacija važnih za donošenje poslovnih odluka. 

Za primjer je poslužila proizvodnja onog s čime se susrećemo svaki dan, a to je proizvodnja kruha. Kroz kratku prezentaciju uvelo se studente u teorijski dio koji je potreban za razumijevanje izlaganja kroz praktični dio, odnosno prikaz računovodstveno-informacijskih sustava.

Kroz prezentaciju su studenti mogli naučiti kako u praksi izgleda unos u materijalno-financijske evidencije te povezanost sustava preko normativa i radnih naloga u proizvodnji s Glavnom knjigom, do prijenosa gotovih proizvoda u prodavaonice.

Studenti su dobili i radni materijal kako bi lakše mogli pratiti tijek izlaganja.