Skoči na glavni sadržaj

E-mail: toni@matosevic.com
Vina Matošević d.o.o.
E-mail: office@matosevic.com
Tehnolog u proizvodnji vina

Stručni studij vinarstva u Poreču upisao sam 2010 godine.

Vinarstvo je specifičan smjer  kojega većinom upisuju studenti koji žele nastaviti i poboljšati obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. To nije bio moj slučaj tako da sam, kao dijete koje je odraslo u gradu, imao slabiju startnu poziciju od kolega koji su od malena okruženi poljoprivredom, vinogradarstvom i vinarstvom.  Program Stručnog studija vinarstva u Poreču sa suvremenom teorijom, velikim brojem praktičnih sati i puno terenske nastave je odličan za poljoprivredne „početnike“ kao što sam bio ja. Studij sam završio 2013 godine.

Studiranjem sam stekao dovoljno znanja i samopouzdanja za nastavak na magistarskom studiju i kasnije u zapošljavanju. Iznimna su poznanstva profesora i predavača koji su radi malog broja studenata u grupi, uvijek bili fleksibilni prema nama, a predavanja su se uspješno održavala u jednom prijateljskom gotovo obiteljskom ozračju. Fakultet je opremljen modernom vinskom opremom i student je obavezan provesti vinifikaciju vina koja se kasnije ocjenjuju na međunarodnom vinskom sajmu Vinistra. Mislim da je upravo ta vinifikacija nukleus znanja za kasnija zapošljavanja u vinskom sektoru. Studiranjem u Poreču sam naravno stekao puno prijatelja i poznanika koji su mi sada poslovni partneri i dalje neprestano surađujemo. 

Danas uspješno radim kao tehnolog u jednom poznatom vinskom podrumu u Istri. Vinarstvo je štivo bez kraja koje se obnavlja svake godine, to jest svake berbe tako da učenju nema kraja. Uz posao sam završio nekoliko tečajeva usko vezanih uz vino i odgovorno mogu reći da je Porečki studij čvrsta baza svih mojih dosadašnjih uspjeha.

Za kraj, svakako bih preporučio ovaj studij budućim studentima. Siguran sam da je poljoprivreda od iznimne važnosti ali nažalost i ne tako popularna grana zanimanja. Poljoprivredni proizvodi, autohtonih sorata i specifičnih načina pripreme, kao što su vino, maslinovo ulje, sir i pršut, a i ostale delicije Hrvatske su osnova održavanja i napretka visokog turizma u Hrvatskoj i naravno zadržavanja mladih obrazovnih ljudi u domovini.

 

Srdačno,

Toni Babić                                                                                                                      Matulji,  23.01.2020.

mag.ing.hort.